Wie mij al langer volgt weet misschien wat ik eerder gezegd heb. Ik probeer Otis weg te houden bij de tablet, omdat ik vind dat hij al genoeg ‘schermtijd’ heeft. Alleen ben ik daarop teruggekomen toen ik spelenderwijs leren via deze app ontdekte…
Tv of iPad?
Of meneer nu ontspant door naar Pieter Konijn te kijken op tv (die ik inmiddels echt niet meer kan uitstaan), of dat hij iets doet waar hij wat van opsteekt. Sinds kort kies ik voor optie twee, omdat spelenderwijs leren via de app een betere optie vind dan voor de 50ste keer de aflevering van het boze konijn te bekijken (wat eigenlijk een gefrustreerde spitsmuis bleek te zijn, maar dat terzijde).
Otis zijn eerste app
In de kerstvakantie is Otis een paar dagen bij zijn vader geweest en daar heeft hij de app Squla geprobeerd. Bij mij wist hij niet eens wat een iPad was, dus deze eer ging naar zijn vader. Met deze app kun je dus allerlei schoolvakken oefenen op je eigen niveau. Otis speelt op het eerste niveau, maar als je kindje alle levels gehaald heeft, dan kun je natuurlijk gewoon door naar het volgende leeftijdsniveau. Dat is het mooie van deze app. De onderwerpen waar je kind moeite mee heeft kan hij extra oefenen (zonder dat hij het doorheeft uiteraard) en de vakken waarin hij voorloopt kan hij op zijn eigen niveau oefenen, zodat het een uitdaging blijft.
Spelenderwijs leren via de app: Squla
Even een voorbeeld. Otis is bijvoorbeeld gek op puzzelen. Bij het vak Taal heb je een bepaalde level, waar letters in puzzels verwerkt zijn. Als ze de puzzel afhebben, dan zegt de app ‘De V van vis’ of ‘De R van roos’. Ik hoor Otis dat allemaal nazeggen, dus bij de logopedie juf scoor ik ook extra punten ;-). Een andere level in het vak taal is een soort memory, waarbij je dezelfde letters bij elkaar moet zoeken en bij weer een andere level vragen ze ‘Waar zie je de F van fiets?’. Leuk en stiekem ook heel erg leerzaam dus!
Van tv naar iPad
Tegenwoordig ben ik dus geswitcht. Mijn anti-iPad liefde is omgeturnd en tegenwoordig ‘doet de tv het regelmatig niet’, maar dan mag hij wel een spelletje doen. Deze app begint trouwens bij de peuterleeftijd en is de hele lagere school loopbaan te volgen en gebruiken. Via Squla heb je zelfs speciale Cito toets voorbereidingen, al vanaf jonge leeftijd! Zo maakt je kindje zijn hele school loopbaan al kennis met de Cito vraagstelling. De app is opgesteld door onderwijsexperts in samenwerking met gamemakers. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het niet aansluit op de lesstof die op de basisscholen gegeven wordt. Sterker nog, er zijn inmiddels al ruim 36.000 leraren die Squla gebruiken in de klas!
Via de website kun je meer over Squla te weten komen en de app is ook verkrijgbaar in de App store voor Apple en Android . Als ouder kun je je kind doelen stellen en wekelijks een rapport met de voortgang ontvangen. Zo ver ga ik nog niet op dit moment, maar het kan dus wel! Kende jullie deze app al of hebben jullie misschien nog andere leuke en leerzame apps als tip? Ik hoor het graag van je!
Eerder schreef ik een blog over educatieve spellen ter voorbereiding op de basisschool. Super leuk zijn deze! Is je kindje al 5 jaar of ouder? Dan is Osmo helemaal te gek!