Ook wij zijn er geweest: het Nijntje museum! Afgelopen vrijdag was het zover en nadat we de baas hadden voorbereid op de trip gingen we op pad.
Even wachten
We hadden geluk dat we tegenover het museum nog konden parkeren op een kleine parkeerplaats. Anders moet je naar een parkeergarage toe, die weer op 10 minuten afstand zit. Ook geen ramp, maar toch wel handig lekker dichtbij. We moesten even wachten in de korte rij die er stond. Het viel mij gelijk weer op dat ons kind echt ‘anders’ was. Alle kindjes die moesten wachten bleven braaf bij hun ouders staan of werden opgetild. Geen gedoe en bijna een serene rust. Mijn peuter hing in de ramen de Dick Bruna plakbloemen te likken en vond de rij maar lang duren. Hij besloot dat hij op de grond ging liggen en stiekem tijgerend tussen de benen doorging om de rij te skippen. Help!
Eyeopener
Toen we binnen waren bleef ik het verschil duidelijk zien. Waar alle andere kindjes lekker rustig overal gingen kijken en lief gingen spelen, ging mijn spook als een bunny on speed rennend de gangen en kamers door, zonder echt te kunnen zien wat er gebeurde. Een mega grote vormendoos, waar je vormen door de juiste vakjes moet doen? Mijn kind propt alles door hetzelfde gat en gaat hard rennend nieuwe vormpjes halen. Een Nijntje zithoek, waarbij je op een grote rode alarmknop mag drukken (in dit geval wel dus), waarbij je door de telefoon een verhaaltje hoort? Otis neemt op, hoort een stem, roept HAJO, DOEG, pleurt de telefoon neer en sjeest weer verder. Het is puur enthousiasme, maar teveel prikkels hebben bij hem het effect van een hongerig konijn in een berg wortels. Geen idee waar hij moet kijken of wat hij moet doen, maar hij wil het allemaal!
Het museum
Het museum is echt een aanrader! Alles ziet er onwijs mooi uit en is natuurlijk compleet in Dick Bruna stijl! Er is een ruimte, waar er een huisje is nagebouwd, compleet met keuken, bovenverdieping, badkamer, slaapkamer, schuurtje in de tuin met gereedschap en een moestuin die je bij kunt houden. Overal kun je echt in en iets doen. Het is super interactief! Ook is er een ruimte met een compleet verkeersplein, voorzien van kleine fietsjes, Nijntje stoplichten, een trein en bus waar je in kunt zitten en die over een rails kunnen bewegen. Ook zijn overal XL spellen te doen, zoals afbeeldingen bij de juiste schaduwen zoeken. Je kunt een eigen museum maken, door grote voorwerpen op de juiste plek te zetten. Ook is er een ruimte gewijd aan de zintuigen, waarbij je op een speelse manier van alles kunt horen, zien en voelen. Er zijn bijvoorbeeld grote zusters, waarbij je op knopjes op het lijf kunt drukken om geluiden van je lichaam te horen, lachspiegels en oogtesten. Alles uiteraard in de toffe Nijntje stijl!
Tips:
- Reserveer een kaartje online en als je de vroege lichting om 10:00 neemt en er ook echt om die tijd bent dan is het nog lekker rustig. Je mag overigens zo lang blijven als je zelf wilt.
- Ook heb je dan de kans, omdat je zo vroeg bent, om tegenover het museum op het kleine parkeerplaatsje nog een plekje te vinden. Easy peasy!
- Wij waren met Otis, de peuter on speed, na 1:30 weer buiten. Met een rustiger kind kun je er vast iets langer vertoeven. Tegen 11:30 toen wij weggingen werd het alweer een stuk drukker, doordat de nieuwe lichting binnen kwam en er nog een flink deel van de vroege lichting binnen was.
- Het is een betaalbaar uitje! €12,50 voor twee volwassenen en een kind.
- De museumwinkel is aan de overkant, wel zo veilig voor je portemonnaie en de Nijntje minded mini-me’s! 😉
Knock out
Mijn kleine aapie was na 1,5 uur helemaal gesloopt van alle indrukken, maar hij had de ochtend van zijn leven. Ik zou er zo nog een keer naartoe gaan en kan het iedereen aanraden! Otis is net twee jaar oud, maar ik denk dat het al leuk is vanaf de leeftijd dat ze kunnen lopen en dus op ontdekking kunnen gaan.
Voor meer info: Nijntje museum.