Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt of je kiest voor een draagzak of draagdoek, dan ben je er nog niet! Ik koos voor de draagdoek, maar toen kwam het volgende dilemma de hoek om kijken. Welke stofsoort zal ik kiezen en is het meest geschikt voor mijn wensen? Ik zocht het voor je uit en help je in je keuze bij verschillende draagdoek materialen en stofsoort.
Draagdoek materialen en stofsoort
Als je kiest voor een draagdoek, dan kom je voor de volgende keuze te staan. Ga je voor een rekbare stof of voor een geweven stof? Het is belangrijk om eerst goed te bepalen waarvoor je de draagdoek wil gebruiken. Dan pas kun je deze keuze maken. Vervolgens zijn er vele verschillende stofsoorten, allemaal met hun eigen eigenschappen. Ook is het goed om hier even doorheen te lopen, zodat je weet waar je op kunt letten.
Draagdoek van rekbare stof: de voordelen
- Dragen van de geboorte tot ongeveer één jaar oud.
- Je knoopt de draagdoek en vervolgens zet je je kindje erin.
- Alleen mogelijk om voorop je buik te dragen.
- Voorknopen is ideaal, omdat je de doek eerst knoopt en vervolgens de baby erin zet.
- Flexibel, omdat je de doek al om kunt knopen of omgeknoopt kunt houden en de baby er steeds in en uit kunt halen.
- Geschikt voor basisknopen
- Krijg je een zomerbaby? Let dan op de materiaalkeuze van je draagdoek (kies bijvoorbeeld voor bamboe).
Draagdoek van geweven stof: de voordelen
- Dragen van de geboorte tot zolang jullie het prettig vinden.
- Je knoopt de doek, met het kindje tegen je aan.
- Meer draagmogelijkheden: je kunt je baby voordragen, zij-dragen en rug-dragen.
- Een geweven draagdoek blijft lange tijd strak zitten.
- Geschikt om naast de basisknopen ook meerdere variaties uit te testen.
- Geschikt voor alle jaargetijden, omdat je kunt knopen met een enkele laag of meerdere lagen.
Draagdoek materialen
Op basis van het bovenstaande, heb ik gekozen voor een draagdoek van geweven stof. Naast het feit dat ik mij wil onderdompelen in de verschillende knopen, vind ik de geweven stoffen ook zo ontzettend mooi! Daar komt even mijn AMFI achtergrond de hoek om kijken, (Amsterdam Fashion Institute).
De materiaalkeuze
Er zijn ontzettend veel materialen, waarbij je kunt letten op hun eigenschappen om je keuze te maken.
Katoen
> Katoen is een sterke stofsoort, die bekend staat om zijn temperatuur regulerende vermogen. Warm in de winter en koel in de zomer dus. Ook is het absorberend!
Linnen
> Deze stof staat bekend om zijn kracht en luchtigheid. Het is een supersterke stof, die naarmate je hem vaker gebruikt steeds wat zachter wordt. Heb je het snel warm? Dan is linnen een goede keuze!
Zijde
> Zijde is natuurlijk super zacht, dus ideaal voor je kindje. Ook is het een erg sterke stof! Een ander kenmerk van zijde is de lichte glans.
Bamboe
> Een bamboek draagdoek is niet alleen lekker koel en zacht, het is ook nog een erg milieubewuste keuze! Het groeit snel en zonder toevoegingen van buitenaf, heeft een mooie glans en valt soepel. Wist je al dat bamboe een antibacteriële werking heeft?
Tencel
> Deze stof is gemaakt van puur natuurlijke houtcellulose en combineert eigenlijk alle gewenste eigenschappen in één! Het is zacht, sterk en ook gemakkelijk te verzorgen. Het absorbeert vocht beter dan katoen is werkt ook temperatuur regulerend!
Baby camel
> Dit wordt vaak gebruikt in combinatie met wol, omdat het dezelfde eigenschappen heeft. Het is een luxere vezel en is super zacht!
Kapok
> Dit is ook een eco-vriendelijke keuze, want er zijn tijdens het productieproces geen pesticiden gebruikt. Een kapok draagdoek voelt zacht, is licht in gewicht, ademt én is zelf regulerend.
Repreve
> Het klinkt misschien gek, maar Repreve is gemaakt van gerecyclede PET flessen! Hier voel je niets van, want de stof voelt heerlijk zacht aan, valt soepel en regelt ook nog de temperatuur (net als zijn wollen broer).
Hennep
> Deze stof is ijzersterk en je draagt er met gemak je kleuter nog in rond! Als je dat zou willen dan natuurlijk ;-). Deze stof wordt door het gebruik lekker zacht, maar kies wel voor een lichtere variant voor een newborn en een wat zwaardere variant voor een peuter. Het gewicht van de stof vind je vaak bij de extra informatie van doeken en ziet eruit als bijvoorbeeld 250 gr/m2 (250 gram stof per vierkante meter).
Wol
> Wol ‘klinkt’ misschien warm, maar het heeft de eigenschap dat het bij een hogere lichaamstemperatuur ademt en ventileert en je bij een lagere lichaamstemperatuur juist warm houdt. Een all-round stof dus die zich goed vormt naar je lichaam.
Cashmere
> Cashmere is een wolsoort die super zacht is en ook een stuk duurder. Het kriebelt niet, is licht van gewicht en erg sterk.
Kiezen voor de juiste stofsoort en materiaal
Er zijn dus aardig wat zaken om over na te denken als je de keuze voor een draagdoek hebt gemaakt. Ik ga voor een geweven stof en als ik echt naar gerichte producten ga kijken, dan zal ik zeker ook letten op de stofsoort. Voor mij is het handig als ik deze het hele jaar door kan gebruiken. Ik ga verder in mijn onderzoek en zal in de volgende blog ingaan op hoe het nu eigenlijk zit met de maten.
To be continued…
Meer lezen over dragen en draagdoeken? Je vindt het op de blog! Ook de webshop Dragen enzo heeft super goede exemplaren in het assortiment en veel extra info!