Soms ontstaan er gesprekken met je kleuter of peuter, waarbij je eigenlijk even een time-out wilt nemen. Bijvoorbeeld bij algemene vragen over de dood, die steeds persoonlijker worden. ‘Wat nu als jij dood gaat mama? Jij blijft toch voor altijd bij mij?’
Wat ga je zeggen?
Natuurlijk zou je je kinderen het liefste willen beloven dat je voor altijd bij ze blijft om er voor ze te zijn. Het liefste wil je ze oneindig knuffelen en zien opgroeien tot volwassenen die hun eigen gezin starten, eigen keuzes maken en uitgroeien tot mooie mensen. Gelukkig is dit in de meeste gevallen ook zo. In de realiteit kun je daar alleen nooit echt zeker van zijn en dat is hard. Je gaat dus op een bepaald moment een keuze maken in de communicatie naar je kind toe.
Eerlijkheid boven alles?
Eerlijkheid, waar tegenover staat dat een klein kind behoorlijk overstuur kan zijn. Met drie of vier jaar hebben ze uiteraard nog niet hetzelfde denkvermogen als jij en mama of papa is natuurlijk hun vaste baken en veilige plek. Je kunt je vast voorstellen wat zo’n boodschap voor impact kan hebben op een kind.
Beschermen van je kind
Er zijn ook zat ouders, die hun kindje niet onnodig overstuur willen maken, omdat ze hier op deze leeftijd nog niet mee bezig hoeven te zijn. Die zeggen: ‘Nee joh, mama’s en papa’s gaan niet dood’, omdat hun kindje al beschadigd is en ze de rust en veiligheid verkiezen boven de harde realiteit.
De dood bespreekbaar maken binnen het gezin
Ik vind het persoonlijk een ontzettende moeilijke keuze. Otis heeft bijvoorbeeld aan de kant van zijn vader een opa die al heel erg lang dood is. Soms komt Otis thuis van zijn vader en dan zegt hij: ‘Ik heb een opa die dood is. Dat is niet erg hoor.’. Uiteraard gaat hij hier goed mee om, omdat hij deze opa nooit gekend heeft, maar wat als het iemand uit zijn dichte omgeving is? Kies je voor eerlijkheid of het bewaren van het veilige gevoel?
Ik ben erg benieuwd hoe jullie hiermee omgaan! Hebben jullie thuis al dergelijke gesprekken gevoerd en hoe hebben jullie dit opgelost? Hoor het graag!
De juiste voorbereidingen
Uiteraard kan er altijd van alles gebeuren, waar je niet aan wilt denken. Toch moet je je helaas soms bezig houden met zaken als een levensverzekering (bij de aankoop van een huis), een overlijdensrisicoverzekering of een testament. Mocht je er in het ergste geval, niet het hele leven van je kindje bij kunnen zijn, dan heb je in ieder geval je zaakjes goed geregeld, zodat zij zich kunnen focussen op hun emoties.
Meer blogs over opvoeding lezen? Je vindt ze op de blog!
Visuals: Shutterstock