Heb je weleens last van droge ogen in huis? Of een raar kuchje waar je maar niet vanaf komt? Dan is de kans groot dat de lucht bij jou in huis te droog is! Nu we allemaal veel en vaak thuis zijn én thuis werken, is het wel erg belangrijk om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Gelukkig is dit makkelijk te verhelpen. In deze blog geef ik je verschillende tips om droge lucht tegen te gaan én 5 redenen waarom jij een luchtbevochtiger nodig hebt!
Klachten door een droge lucht
Wist je dat de ideale luchtvochtigheid in huis rond de 50-60% ligt? Dat klinkt best hoog en in de zomerperiode is dit vaak geen probleem. In de wintermaanden wordt het vaak lastiger om deze 50% te behalen. Dat komt omdat we dan vaak de verwarming aan hebben staan en dat heeft direct een impact op de luchtvochtigheid. Deze schiet hierdoor omlaag! Wat voor klachten je hierdoor kunt krijgen?
- Droge ogen
- Kriebelhoest
- Droge lippen
- Hoofdpijn
- Stoffig in huis (logisch want stof verplaatst zich gemakkelijker in droge lucht)
- Hout kan zelfs gaan barsten
Dit lijstje zijn duidelijke droge lucht symptomen, maar gelukkig is hier met gemak iets aan te doen!
Shutterstock – Olena Yakobchuk
6 tips voor een betere luchtvochtigheid
Gelukkig is de luchtvochtigheid gemakkelijk op te krikken en kom je dus met gemak van die klachten af, waarvan je voorheen geen idee had wat de oorzaak was. Wat kun je doen om de luchtvochtigheid te verhogen in huis?
- Zet de verwarming nooit hoger dan 21 graden. Je kunt altijd een trui aandoen.
- Er zijn planten die de luchtvochtigheid bevorderen! Denk bijvoorbeeld aan een Kentia Palm, een Ficus of een Musa (bananenplant). Ze zijn nog mooi ook!
- Goed ventileren na het douchen, minimaal een half uur.
- Je kunt bakjes met water aan de verwarming hangen. Dit doet mij zelf erg denken aan vroeger, maar oma’s tips werken dus nog altijd prima!
- Je kunt een luchtbevochtiger aanschaffen, die je een handje helpt!
Wat is nu precies een luchtbevochtiger?
De naam verklapt het natuurlijk al. Het is een apparaat wat de luchtvochtigheid in een ruimte kan opmeten en als deze beneden een bepaalde waarde daalt, dan komt hij in actie! De meest bekende luchtbevochtigers werken door middel van waterdamp, waarbij er water aan de kook wordt gebracht. Deze stoom komt dan vrij, waardoor je direct verschil merkt. Het wordt dus vanzelf voor je regelt, ideaal natuurlijk!
Shutterstock – Evgenia Kulikova
5 Redenen waarom jij een luchtbevochtiger nodig hebt!
Het opkrikken van de luchtvochtigheid geeft je veel voordelen. Daarom zet ik graag de redenen waarom jij een luchtbevochtiger nodig hebt op een rij! Doet ze graag!
1.Het is goed voor je huid!
Een droge huid, dat is niet ideaal. Bij een luchtvochtigheid van 40% of lager (en dat krijg je al snel als de verwarming aan staat), ga je dit echt merken en kun je zelfs barstjes in je lippen krijgen. Het gaat dan een beetje voelen als een lange tijd in het vliegtuig… You know what I mean!
2. Het is goed voor de luchtwegen
Mocht je longklachten hebben, dan merk je al snel dat de lucht erg droog is in huis. Je krijgt een kriebelhoest, die je vaak niet kunt plaatsen. Tadaaaa, een luchtbevochtiger biedt dan uitkomst!
3. Prettiger kijken
Je hoeft niet per se lenzen te dragen om last te hebben van droge ogen. Iedereen kan hier last van hebben en helemaal in deze tijd dat iedereen veel thuis werkt, is het belangrijk om de luchtvochtigheid dus goed te regelen.
4. Geen hoofdpijn meer die je niet kunt plaatsen
Heb jij regelmatig last van hoofdpijn? Dan zou het goed kunnen dat dit aan de luchtvochtigheid ligt. Je weet genoeg als je dit in de buitenlucht nooit hebt….
5. Minder stoffig
Stofzuigen is niet mijn meest favoriete bezigheid, maar in de winter lijkt het wel stoffiger in huis! In droge lucht verplaatst stof zich gemakkelijker, dus dit kan goed kloppen! Omhoog dus met dat vochtpercentage!
Mooie luchtbevochtigers!
Bij het kopen van een luchtbevochtiger, let je natuurlijk op verschillende dingen. Ten eerste, kijk ik eerlijk gezegd altijd naar het design. Dat is erg belangrijk, want naast functioneel, moet het natuurlijk wel mooi in je huis passen! In het geval van deze artikelen is het tweede belangrijke punt waar we naar moeten kijken de inhoud van de ruimte waarvoor het geschikt is. Sommige items zijn bijvoorbeeld prachtig, maar door de beperkte waterreservoir, alleen geschikt voor ruimtes van 20 m2, bijvoorbeeld een slaapkamer. Sommige luchtbevochtigers hebben ook een functie waarbij je etherische oliën toe kan voegen en dat is natuurlijk een heerlijke bijkomstigheid! Overdag tijdens het werk een verkwikkende citrus en een ontspannende lavendel om de dag mee af te sluiten.
Mijn favoriete humidifyers (mooi woord voor luchtbevochtigers 😉 )
Oh yes, een lijstje!
Blinqz luchtbevochtiger – tot 50 m2
Duux luchtbevochtiger – tot 30m2
Paauwer luchtbevochtiger – tot 10 m2
Homefy luchtbevochtiger – tot 25 m2
Domo luchtbevochter – tot 100m2
Heb jij al een luchtbevochtiger in huis? Ik hoor graag je ervaring ermee!
Meer lezen? Check de andere blogs!